Choco Mío
Inspiruje nas smak i bogactwo kultury Meksyku
Nasza pasja to nie tylko poznawanie historii i sekretów tego wyjątkowego kraju i tradycji prekolumbijskiego kakao, ale także dzielenie się naszą wiedzą w formie inspirującej i przyjemnej przygody. Każde spotkanie z kakao to dla nas nowe doświadczenie, które pragniemy przekazać dalej – w sposób pełen pasji, szacunku i radości.

Historia Choco Mio

Luty 2024
Wizyta studialna
w Meksyku

Październik 2024
Oaxaca, Tabasco,
plantacje i producenci kakao

Luty 2025
Szkolenie z kakao
tradycyjnego, Oaxaca

Maj 2025
Rozpoczęcie warsztatów
w Warszawie
Gosia
gosia@chocomio.pl
Na co dzień pracuje w korporacji, ale wystarczy chwila nieuwagi, a już ucieka do Meksyku. Tam czuje się jak ryba w wodzie (albo raczej kot na hamaku), najlepiej z kubkiem tradycyjnego kakao w jednej dłoni i książką w drugiej. Polonistka i iranistka z wykształcenia, ale żadne tytuły nie oddają jej pasji do literatury i dalekich światów.
Zachwyca się dobrą prozą – od Persji po Półwysep Jukatan – i zbiera płócienne torby z Fridą Kahlo z taką pasją, z jaką inni zbierają znaczki lub przyprawy z podróży. Jej mieszkanie mogłoby być muzeum Fridy… gdyby nie koty. Bo te są prawdziwymi gospodarzami.
Na kursie wnosi ze sobą ciepło, poczucie humoru i odrobinę literackiej hucpy.

Jarek
jarek@chocomio.pl
Na pierwszy rzut oka – prawnik i slawista. Na drugi – miłośnik literatury, który zamiast kodeksów woli kartkować powieści Roberto Bolaño, a sądowe korytarze zamienić na uliczki Mexico City. To właśnie tam – tropem „Dzikich detektywów” – szuka zapomnianych kawiarni, tajemnych księgarni i… najlepszego tradycyjnego kakao.
Zafascynowany Meksykiem i kakao, potrafi o nich opowiadać, jakby byli bohaterami magicznego realizmu. W życiu robi coś zupełnie innego niż studiował (i całe szczęście!), ale dzięki temu jego opowieści mają aromat przygody, nutę literackiego absurdu i posmak gorzkiej czekolady. Na kursie nauczy Cię nie tylko jak przygotować tradycyjne, meksykańskie kakao, ale też jak się nim zachwycać – jak by było dobrą powieścią Marqueza albo Borgesa.
